Български именник

Имена на богове

В предхристиянските времена боговете са играли огромна роля в живота на хората. Добри или лоши, красиви или грозни, никой смъртен не е искал да се изпречва на пътя им. Какво се е случвало с тези, които са го сторили, е дълга и увлекателна история... Но тук думата ми е за обикновените хора - тези, които не са искали да настроят боговете срещу себе си и затова посвещавали децата си в тяхна служба. Това, което следва, е кратко описание на най-известните богове, които са имали нахалството да се намесят в произхода на не едно и две простосмъртни имена. Забавлявайте се!

АГЛЕЯ - най-малката от трите дъщери на бога на виното Дионисий и богинята на любовта Афродита. Трите сестри (известни още като Грации) са богините, които покровителстват всичко красиво и изящно и даряват хората с талант за изкуството. На тази Грация са кръстени всички с имената Аглая, Аглея и донякъде Аглика.

АТИНА - древногръцката богиня на мъдростта, дъщеря на бога-гръмовержец Зевс и първата му съпруга Метида. Когато разбрал че Метида чака дете, Зевс се уплашил тя ще роди син който ще е по-могъщ от него и ще го свали от власт, и затова я погълнал. Метида, обаче, родила дъщеря и започнала да кове шлем за нея. От коването (в стомаха му!) Зевс получил страшно главоболие (вие не бихте ли!?!). На помощ се притекъл синът му, бога-ковач Хефест. Той разцепил темето на баща си и отвътре излязла красива, вече порастнала девойка носеща наметалото на Метида и чисто нов шлем. Това била Атина.

За Атина легендата още разказва че тя и бога на морето Посейдон си харесали един и същи град в древна Елада. Тъй като и двамата искали да му бъдат покровители, се разбрали че покровител на града ще бъде този, който направи по-добър подарък. Посейдон ударил жезъла си в земята и оттам бликнал извор. Водата от извора, обаче, била солена като морската и не ставала за нищо. Тогава Атина подарила на жителите на града маслиново дръвче - от него можело да се използват плодовете, да се прави зехтин, а и да се използва за дървесина. Затова тя била избрана и в нейна чест кръстили града Атина (днешната гръцка столица). На нея също са кръстени всички с името Атина.

АФРОДИТА - древногръцката богиня на любовта. За нея се разказва че се появила от морската пяна, когато богът Уран хвърлил там някои части (вие се сетете кои!) на баща си Хронос. Затова я кръстили Афродита (от гръцкото aphros - морска пяна). По-късно Афродита участва в спора за "ябълката на раздора". Някой подхвърлил на воина Парис ябълка с надпис "за най-хубавата". Докато той се чудел на коя богиня да я подари, всяка от трите главни претендентки за титлата му обещала нещо. Атина му обещала мъдрост, богинята на лова Артемида - точна стрелба, а Афродита - любовта на най-красивата смъртна. Парис дал ябълката на Афродита, която пък му подарила любовта на Елена от Троя. Какво става после, е широко известно. Фестивалите на тази богиня се наричали "Афродизиак", оттам на нея са кръстени веществата, които увеличават половата мощ, а и всички с името Афродита.

ВЛАС (ВОЛОС, ВЕЛЕС) - славянския бог на скотовъдството и покровител на стадата. Името му може да се тълкува като производно на "влас" (козина), или на "вол". Той е единственият добър бог, който живее в подземното царство. На него са кръстени всички с името Влас.

ГЕЯ - древногръцката богиня на земята, майка на Уран (небето) и Понт (морето). Според легендата, Гея, както Уран и Понт, е зачената без мъжка намеса. Тя обаче, се жени за сина си Уран и дава живот на титаните, циклопите и Хронос (времето), който по-късно кастрира баща си Уран, за да вземе властта му. Дамите с име Гая са кръстени на именно тази забележителна богиня.

ДЕМЕТРА - древногръцката богиня на земеделието. Дъщеря й Персефона била отвлечена от бога на подземното царство Хадес. Няколко години Деметра обикаляла света да я търси и по това време настъпил глад, защото нищо не поникнало. Зевс се смилил над хората и заповядал на Хадес да връща Персефона на майка й за 3 месеца в годината. Затова земеделските култури растат само един сезон - когато Деметра е щастлива. Тъй като земеделието позволило на хората да водят уседнал живот и им дало време да се занимават с философия и изкуство (а гърците много ценяли това), Деметра се ползвала с голямо уважение. Затова посветените на нея били много и към тях се обръщали с Demetrius или Димитър.

ДИОНИС(ИЙ) - древногръцкия бог на лозята и виното, син на бога-гръмовержец Зевс. Според легендата майка му (която била простосмъртна) била ударена от гръм докато Дионисий бил в още утробата й. Наложило се баща му Зевс да го спаси, като го сложи в бедрото си, докато стане време да се роди - затова някои източници наричат Дионисий "двуродния". Tози бог се появява на древногръцката сцена сравнително късно. Фактът, че е покровител на лозята и тъй уважаваното вино, обаче, много допринесъл за популярността му. По-очевидни причини най-бурните фестивали били именно в негова чест :). И за да бъда справедлива, трябва да спомена че на фестивалите на Дионисий човечеството дължи не само понятието "вакханалия" - бурно веселие придружено с пиянски изпълнения (Вакх/Бакхус е неговото латинско име), а и театъра. Първите пиеси в света били създадени и се играли пред публика именно на фестивалите на Дионисий. Посветените на този колоритен бог носят името Dеnisius или Денис, Денислав.

ЗЕФИР - древногръцкия бог на западния вятър, син на Еос (вятъра). Неговото име носят Зефир и Зафир.

ЗОРНИЦА - богинята на утрото в славянската митология. Зорница и сестра й Вечерница (известни още като двете Зори) са дъщери на бога Дажбог. Те закриляли славяните по време на Разпътното време, когато слънцето изгрява или залязва. На тази богиня са кръстени всички с името Зорница, a на двете сестри - всички които имат "зора" в името си.

ИРИНА - древногръцката богиня на мира. Нейното име носи всяка Ирина или Ирена.

ЛАДА - славянската богиня на красотата, любовта и семейното щастие, дъщеря на главния бог Сварог и сестра на бога на гръмотевиците Перун. В нейна чест са кръстени дамите с име Лада.

МАРС - римския бог на войната. На него е кръстен първия месец в римския календар (и трети в нашия), март, тъй като войните обикновено започвали тогава. Неговото име носи и четвъртата планета в слънчевата система. Марс е още баща на братята близнаци Poмyл и Peм - основателите на Рим. Оттам и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, сe титyлyвaли "деца на Mapc". Името Martius - посветен на Марс, се е запазило и до днес под формата Мартин.

МАЯ - в гръцката митология Мая е името на най-голямата от Плеядите (седемте дъщери на титана Атлас). Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се прeобразил и всяка нощ продължава преследването си. Мая е също майката на бога-вестител Хермес. В римската митология това е името на богинята на Земята, на която е кръстен месец май.

НИКЕ - гръцката богиня на победата и постоянна спътничка на Атина. В нейна чест са кръстени всички които имат "ник" в името си - Никола, Николай, Николета, Николина.

НОНА - римската богиня-покровителка на бременните жени. На нея (името й идва от латинското nonus - девет, число символизиращо деветте месеца през които трае бременността) римлянките се молели за леко и успешно раждане.

ТАНАТОС - древногръцкия бог на смъртта. В негова чест и с пожелание да избегнат скорошна среща с него, са изникнали имената Атанас и Атанаска.

ТРОЯН - славянския бог на правдата. Според легендата Троян има 3 глави, които му позволяват да гледа във всички посоки и да вижда всички прегрешения. На него са кръстени Троян и Трояна.

ФЛОРА - римската богиня на цветята. На нея са кръстени Флора и Флорина.

ХЕРА - гръцката богиня-покровителка на дома и семейното щастие и, по ирония на съдбата, съпруга на бога-гръмовержец Зевс известен с честите си забежки извън семейното ложе. Всички, които са чели древногръцка митология, знаят че не една и две елински девойки са станали жертва на ревността на Хера, затова народът усърдно се е опитвал да я умилостиви. Модерния вариант на нейното име е Ира, така че всички с това име да се считат закриляни от нея. Във времето, в което не преследвала бившите любовници на Зевс, Хера откликвала на молбите за помощ, които отправяли към нея гръцките воини (като съпруга на първия сред боговете тя се ползвала с особено уважение) и си извоювала прозвището Alexandra - покровителка на мъжете (от гръцки alexein - защитaвaм, andros - мъж). Така, в нейна чест, са се появили имената Александра и Александър.

ХЪРС (ХОРС) - славянския бог на лечението и прераждането. Според легендата Хърс е зимното слънце, което постепенно отслабва, преборено от бога на мрака Чернобог, за да възкръсне на 23 декември (деня на зимното слънцестоене, когато денят е най-къс). Затова Хърс е считан за покровител на оздравяването и оцеляването. Според някои източници на него са кръстени хората със старинното вече име Хърсо.

ЯНУС - древноримския бог на вратите (прехода), на началото и края, а също и на ловкостта, на когото е кръстен месец януари. Той бил особено почитан когато в семейството имало раждане, сватба, било време за жътва или когато предстояло някакво друго символично начало. Посветените на него носели името Janius и според някои оттам произлизат имената Янко и Яна.