Български именник

Български имена започващи с буквата "И"

Ива
Име на планинска върба и празнува на Цветница(Връбница) или разновидност на Иван и празнува на Ивановден
Ива
Името значи красива и умна. Има две теории за произхода. Едната е че е славянско, а другата еврейско.
Иваил
произлиза от Ивайло (Милойка - XIII век). Името става особено популярно след като българската историческа наука изважда на бял свят името на цар Ивайло. Всъщност, единственото споменаване на неговото име е в преписка към "Свърлижкото евангелие", в която буквално се казва, че то е писано в годините на т.нар. "царяивъла". Може да се тълкува като "Царя и Въла", може и като "Царя Ивъла (Иваила)". В останалите (византийски) източници се среща само с презрителните наименования Бардоквас, Лахана... Съществуват и тълкования, че Въло, когато става цар, си добавя на името благородната приставка "ил" и се получава Въил (Иваил - Ивайло). Доколко това тълкование е достоверно не се знае, но е единственото по-подробно тълкувание, което може да се намери за това име. Но фактът и написаното в "Свърлижкото евангелие" си остава неоспорим, както и периода на утвърждаване на това име в България
Ивайла
произлиза от Ивайло (Милойка - XIII век). Произходът на името може също да се търси в името Въло, което може би вариант на Вълчо (Вълко). Името става особено популярно след като българската историческа наука изважда на бял свят името на цар Ивайло. Всъщност, единственото споменаване на неговото име е в преписка към "Свърлижкото евангелие", в която буквално се казва, че то е писано в годините на т.нар. "царяивъла". Може да се тълкува като "Царя и Въла", може и като "Царя Ивъла (Иваила)". В останалите (византийски) източници се среща само с презрителните наименования Бардоквас, Лахана... Съществуват и тълкования, че Въло, когато става цар, си добавя на името благородната приставка "ил" и се получава Въил (Иваил - Ивайло). Доколко това тълкование е достоверно не се знае, но е единственото по-подробно тълкувание, което може да се намери за това име. Но фактът и написаното в "Свърлижкото евангелие" си остава неоспорим, както и периода на утвърждаване на това име в България.
Ивайло
разновидност на Иван (Милой, XIII век). Произходът на името може също да се търси в името Въло, което може би вариант на Вълчо (Вълко). Името става особено популярно след като българската историческа наука изважда на бял свят името на цар Ивайло. Всъщност, единственото споменаване на неговото име е в преписка към "Свърлижкото евангелие", в която буквално се казва, че то е писано в годините на т.нар. "царяивъла". Може да се тълкува като "Царя и Въла", може и като "Царя Ивъла (Иваила)". В останалите (византийски) източници се среща само с презрителните наименования Бардоквас, Лахана... Съществуват и тълкования, че Въло, когато става цар, си добавя на името благородната приставка "ил" и се получава Въил (Иваил - Ивайло). Доколко това тълкование е достоверно не се знае, но е единственото по-подробно тълкувание, което може да се намери за това име. Но фактът и написаното в "Свърлижкото евангелие" си остава неоспорим, както и периода на утвърждаване на това име в България. Името става популярно около възкачването на престола на цар Ивайло (1277-1280), чието пълно име е Курт Докс Уваш. Kypт на старобългарски означава "вълк", а Въло, Въил, Иваил, Ивайло са по-късни негови славянски транскрипции. Празнуват на 07.01
Ивалена
произлиза от Иван и Елена
Ивалин
разновидност на Иван
Ивалина
Празнува имен ден на Ивановден.
Ивамила
от Иван и Милка
Иван
евр. "бог се е смилил". Имен ден празнуват на 07 Януари (Ивановден). Руска транслитерация на Йоан от XIII в. Навлязла масово в българските имена през възраждането, тя напълно замества гръцката "Йоан".
Иван-Людмил
Едно от най-добрите съчетания за двойно име...Иван е видоизменена форма на древноеврейското име Йоан ( богопомазан), а Людмил е любим на народа или който обича хората (от славянски люде - хора и мил).
Ивана
евр. "бог се е смилил". Празнува на Ивановден.
Иванела
разновидност от Иван. Празнува имен ден на Ивановден.
Иванеса
видоизменено на Иван
Иванета
от иван
Иваниела
Производно на Иван, Ивана и други. Иваниела празнува имен ден на 7 януари (Иванов ден).
Иваника
разновидност на Иваничка
Иванил
от Ива - празнува се на Цветниица и на Ивановден
Иванила
производно на Иван
Иванин
Разновидност на Иван, празнува имен ден на 7-ми януари
Иванина
видоизменено от Иван. Имен ден празнуват на 07 Януари (Ивановден).
Иваница
Разновидност на Иван, празнува имен ден на Ивановден - 07.януари
Иваничка
Разновидност на Иван. Имен ден празнуват на Ивановден - 07 януари.
Иванка
евр. "бог се е смилил". Имен ден празнуват на 07 Януари (Ивановден).
Иванко
Български цар
Ивелин
Разновидност на Иван
Ивелина
Видоизменено от Иван, празнува на 07.01
Ивет
Билка. Произлиза от Ива (вид върба)
Ивета
Билка. Произлиза от Ива (вид върба). Името е с френски произход,което означава красива, хубава, с други думи. Коренът на името е тис еластично дърво, от което са правили стрели. Носителите на това име могат да празнуват на Ивановден или Цветница - според предпочитанията за повод да се вдигне наздравица.
Ивилин
видоизменено от Иван
Ивилина
Ивияна
разновидност от Иво и Марияна
Ивка
разновидност на Иван
Ивко
разновидност на Иван
Иво
разновидност на Иван
Ивомир
от Иван и мир” - голям, велик
Ивон
разновидност на Иван, празнува имен ден на 7-ми януари.
Ивона
разновидност на Иван и Иванка. Полско име. Празнува на Ивановден.
Ивослав
разновидност на Иван с наставка "Слав" за удължаване, уникалност и блогозвучие.
Ивсения
Иглик
от цветето "иглика"
Иглика
от цветето "иглика"
Игнат
лат. "огнен, пламенен"
Игната
лат. "огнен, пламенен"
Игор
Изабел
Красота
Изабела
от Бела - "красиво"
Изабелка
Изекил
от пророк Йезекиил от стария завет, предрекъл падането на Содом и Гомор. Празнува на 3-ти Август по стар стил или на деня след Илинден
Изолда
Иларион
Илза
идва от името Елза, но се сменя първата буква И
Илиан
"божа сила". Разновидност на Илия.
Илиана
"божа сила". Разновидност на Илияна, женски вариант на Илия
Илиел
библейско име, разновидност от Елиел. Значение - Бог е Бог или Бог е мой Бог. Илиел е един от най-смелите войници на Цар Давид.
Илина
От Илия - момичето на Илия; момичето, което носи името на Илия. Имен ден празнуват на 20юли Илинден
Илион
Илия
евр. "мой Бог е Яхве"
Илиян
Илиян е производно на Илия, което е популярно българско мъжко име, разпространено още сред сърби, хървати, черногорци, не толкова популярно за сметка на формата Иля в Русия, Украйна и Беларус. Името се разпространява по нашите земи чрез християнските традиции и богослужебни книги, които разказват за старозаветния пророк Илия. Свети Илия е много почитан, тъй като се приема за повелител на природните стихии. Формата Илия (възмоно е формата на името да преминава първо през гръцкото Ηλίας, Илиас) е славянска адаптация на ивритското אליהו (Елияху), от което „ел“ означава Бог, а „яху“ - е съкратена форма на Яхве или буквално "Яхве е Бог".
Илияна
съкратено от Илия. Илияна от еврейски означава сила Божия; от гръцки ознчава слънце, светлина, божественост. Има имен ден на 20 юли.
Илка
съкратено от Илия
Илко
съкратено от Илия
Илонка
yнгapcкa форма на Eлена. грц. "светла като слънце". Имен ден празнуват на 21 Май (денят на Св. равноап. Константин и Елена) или на Илинден - Юли (кръстените на Илия "мой бог е ...")
Илушка
унгарско име
Илчо
съкратено от Илия
Имана
от "имане" , богатство
Имел
от растението "имел", което според народните вярвания е лек против бездетство.
Имела
от растението "имел", което според народните вярвания е лек против бездетство.
Имелка
от растението "имел", което според народните вярвания е лек против бездетство.
Ина
съкратено от Ангелина, Ирина, Катерина и други
Инана
Шумерска богиня на плодородието
Инна
Ипка
Ира
от гръцката богиня Хера. Ира е съкратено име на река в Азия.Това име символизира прекрасната прицеса Лин Шан която живяла в прекрасен дворец в близост до реката. Това име е с много древен произход. Празнува имен ден на 5 май.
Ирен
видоизменено от Ирена
Ирена
разновидност на Ирина - от гр. "Мир"
Ирин
грц. "мир"
Ирина
грц. "мир", мъченица ирина
Ирник
Български княз, от Именника на българските князе. Втори по поредност владетел след Авитохол
Исабел
Исай
в Бог е спасението
Искра
"да бъде искрен, откровен, сърдечен". пламък, огън. празнуват на Игнажден 20.12, Фотевден6.02 и на Илинден 20.07
Искрен
"да бъде искрен, откровен, сърдечен"
Искрена
"да бъде искрен, откровен, сърдечен"
Искро
"да бъде искрен, откровен, сърдечен"
Искрьо
"да бъде искрен, откровен, сърдечен"
Искър
"да е вечен като река Искър"
Истатко
Производно на Истан, Истей, Истин, Истъо, Истислав/Иста (засвидетелствано през XVв.) Истана, Истена, истина, Истислава. От старобългарското нстъ - "истински, същински", запазено в днешното съществително истина, с което се свързват тези имена. Съдържат пожеланието носителите им да се придържат винаги към истината, да се борят за нея. Сходни по значение с Праволюб."
Ихтияна

Добавяне на име

Ако не можете да намерите Вашето име в този сайт, забелязали сте неточности в значение на името Ихтияна или искате да добавите допълнителна информация, моля попълнете следните полета.