Български именник

Вергиния - значение, произход и имен ден

Вергиния (Verginia) е красиво плебейско момиче от 5 век пр.н.е. Дъщеря е на армейския офицер центурион Луций Вергиний и годеница на бившия народен трибун през 456 пр.н.е. Луций Ицилий.

Случва се около 448/447 пр.н.е. Децемвирът Апий Клавдий Крас проявява интерес към Вергиния през 451 пр.н.е. Когато тя го отхвърля, Апий кара клиента си Марк Клавдий да твърди, че Вергиния е негова робиня и е подхвърлена при раждането ѝ на Луций Вергиний. Клавдий я отвлича по време, когато отива на училище. Обаче народът от Римския форум го спира и понеже Вергиний и Ицилий са хора с респект, го задължава да постави случая при децемвирите. Ицилий успява да заведе момичето в къщата на родителите ѝ и там да чака баща си, който не бил по това време в Рим. Вергиний се връща след два дена и Апий, който ръководи децемвирите, казал на Форума пред насъбралите се привърженици на Вергиний и Ицилий, че Вергиния наистина e робиня на Клавдий. Бащата помолил да поговори с дойката и дъщеря си насаме и Клавдий се съгласил. Тогава той убива с нож Вергиния, по негово мнение, за да ѝ спести поробването. Арестуват Вергиний и Ицилий, но привържениците им идват обратно и искат да нападнат ликторите и да унищожат техните Фасции. Следват бунтове срещу децемвирата и неговото разпадане.

Управлението на децемвирите е смъкнато и Републиката отново възстановена. Започва отново нормалният магистрат (magistratus ordinarii). Апий се самоубива след скандала около Вергиния в затвора.

Историята за Апий Клавдий, Вергиния и баща ѝ оттогава е предпочитана тема за трагедии.

Ливий сравнява своя разказ с историята за изнасилването на Лукреция и смъкването на монархията през 509 пр.н.еКликнете на буква за да намерите името, което търсите:
 1. А
 2. Б
 3. В
 4. Г
 5. Д
 6. Е
 7. Ж
 8. З
 9. И
 10. Й
 11. К
 12. Л
 13. М
 14. Н
 15. О
 16. П
 17. Р
 18. С
 19. Т
 20. У
 21. Ф
 22. Х
 23. Ц
 24. Ч
 25. Ш
 26. Щ
 27. Ъ
 28. Ю
 29. Я