Български именник

Биляна - значение, произход и имен ден

от билка, биле "лековита трева"

Биляна е българско име. Има няколко възможни значения, най-разпространеното сред които е „билка, лековита трева“, поради което в литературата се застъпва, че носителките на името празнуват именния си ден на Цветница (неделята преди Великден). За това значение на името „Биляна“ има доказателства и в народното творчество — „Биляна от билките сторена / на билките кръстена“.

Друга интерпретация за етимологията на името „Биляна“ идва от глагола „съм“ в старобългарския език и означава „такава, която ще я бъде“. С оглед на това името се е давало на момиче, родено в семейство, което дълго не е можело да има дете, или в което няколко деца са починали, за да може да е „държеливо“ детето.

Според речника за произхода на думите в българския език името "Биляна" е свързано със старобългарския глагол "билясвам", което означава "уручасвам". Оттам вече е "облагородено" значението на "биле"-то като лековита трева. Може да се наложи изводът следователно, че имен ден жените с името "БИЛЯНА" празнуват на Еньовден - 24 юни. Някои празнуват и на Цветница


Известни българи с това име

Добавяне на име

Ако не можете да намерите Вашето име в този сайт, забелязали сте неточности в значение на името Биляна или искате да добавите допълнителна информация, моля попълнете следните полета.