Български именник

Знаете ли че...

Какво означават някои имена на фирми

Apple Computers - това е бил любимия плод (ябълката) на Стив Джобс. Той е закъснявал с измислянето на име на компанията си над три месеца и е заплашил, че ще я нарече Apple Computers, ако колегите му не измислят друго име до 17:00 часа.


CISCO - името не е акроним, както много хора вярват, а просто съкращение от San Francisco.

Compaq - Името е съставено от две думи - COMp от компютър и PAQ, което обозначава малък интегрален обект.

Corel - Името произлиза от името на основателя на компанията доктор Майкъл Коупланд (Dr. Michael Cowpland) и е съкращение от COwpland REsearch Laboratory.

Google - Името първоначално е било шега, с цел да се похвалят колко голям обем информация ще може да претърсва търсачката. Първоначално името е било "Googol", като тази дума представя цифра, последвана от 100 нули. След като основателите - студентите от Станфорд, Сергей Брин и Лари Пейдж, представили техния проект на инвеститорите, те получили чек, издаден на името на "Google"


Hotmail - На основателя Джак Смит му хрумва идеята за отдалечен достъп до е-мейл пощенска кутия от всяка една точка на света. Когато Сабиър Бхатия представя бизнес план за тази услуга, той пробва всякакви имена, които завършват на "mail" и накрая се спира ан "hotmail", тъй като то включва буквите "html" (програмен език за създаване на уеб страници). Първоначално името е било представяно като "HoTMaiL", но в последствие се променя до сегашното.

Hewlett Packard - Бил Хюлет (Bill Hewlett) и Дейв Пакард (Dave Packard) са хвърляли монета, за да решат дали компанията, основана от тях ще се казва Hewlett-Packard или Packard-Hewlett.

Intel - Боб Нойс и Гордън Мур са искали да кръстят новата си компания "Moore Noyce", но това име вече е било запазено от хотелска верига, така че те са избрали за име акроним от думите INTegrated ELectronics.

Microsoft - Името е било скалъпено набързо от Бил Гейтс, който е искал да представи компанията си за разработване на софтуер за микрокомпютри (MICROcomputer SOFTware). Първоначално компанията се е казвала "Micro-Soft", но в последствие тирето е било премахнато.

Sony - Името произлиза от латинската дума "sonus", която се превежда като звук и от жаргонната дума "sonny", която означава умен младеж.

SUN - Основана от 4 приятели от Станфордския университет, съкращението SUN е акроним от Stanford University Network. Андреас Бектолшейм построява микрокомпютър; Винод Хосла го наема заедно със Скот МакНийли, за да произвеждат компютри, а Бил Джой е нает, за да разработи UNIX-базирана операционна система за тези компютри.

Yahoo! - Думата еизмислена от Джонатан Суифт и е използвана в книгата му "Пътешествията на Гъливер". Тя означава личност с отблъскваща външност и действия, която е почти човек. Основателите на Yahoo! Джери Янг и Дейвид Фило избират това име, защото са се оприличавали на такива личности.

Източник: anabako

Кликнете на буква за да намерите името, което търсите:
 1. А
 2. Б
 3. В
 4. Г
 5. Д
 6. Е
 7. Ж
 8. З
 9. И
 10. Й
 11. К
 12. Л
 13. М
 14. Н
 15. О
 16. П
 17. Р
 18. С
 19. Т
 20. У
 21. Ф
 22. Х
 23. Ц
 24. Ч
 25. Ш
 26. Щ
 27. Ъ
 28. Ю
 29. Я