Български именник

Знаете ли че...

Също както корицата на книгата има голямо значение за успеха й на пазара, така и името на технологичните устройства може да привлича повече клиенти. Всъщност наименованието на един продукт оставя първото впечатление в потребителите. То се избира изключително трудно, поради факта, че трябва да звучи универсално за всички, независимо от възрастовата група, пол и други фактори в маркетинговата стратегия на продукта.

Разбира се, отделни технологични устройства са предназначени за отделна група потребители, което помага за избирането на подходящо име. Избраните примери от CIO.com обаче са световноизвестни имена от технологичната индустрия, които имат стотици, а дори милиони почитатели от различни кръгове на обществото. Ето как са създадени техните имена.

1.iPod
По време на процеса по създаване на MP3 плейъра на Apple, Стив Джобс е поддържал стратегията на компанията за наименуване на продуктите според тяхното предназначение. Специалистът по авторско право Вини Чиеко помогна на Apple да достигне до iPod от идеята за космически кораб, който можеш да напуснеш, но все пак трябва да се прибереш обратно за зареждане с гориво.

2. BlackBerry
Research in Motion са потърсили съвет от Lexicon Branding в избора на име за новото устройство за електронна поща. Изоставяйки думата „e-mail”, Lexicon са решили да заложат на термин, който напомня нещо сладко и мирно. Клавишите по клавиатурата напомнят семки на плодове и оттам специалистите са достигнали до идеята за диня, ягода.. и накрая къпина (Blackberry).

3. Firefox
В началото, браузърът на Mozilla се е наричал Firebird, но предвид съществуването на проект със същото име, те са го променили. Алтернативата се е криела в лицето на червената панда (Firefox е другото име на азиатския бозайник), която след това е станала любимец на много потребители по света.

4. Twitter
Когато съоснователят на социалната мрежа, Биз Стоун, е видял приложението на Джак Дорси, в главата му се появява образът на много птички чуруликащи в един и същ глас. Малките късчета информация напомнят начинът, по който пойните птички комуникират. Първото предложение е било „twttr”, но екипът после добавя и две гласни.

5. Windows 7
След като представи няколко версии на операционната система с буквени наименования, Microsoft решиха да се завърнат към цифрените означения познати от Windows 95 и 98. Седмицата идва от факта, че това е седмата по ред версия на софтуера. XP също имаше успех, но Windows Vista- не чак толкова.

6. Android
Google закупиха разработчикът на софтуер, Android Inc. през 2005г. След 5 ноември 2007г. се основава съюза Open Handset Alliance- консорциум на 80 хардуерни, софтуерни и телекомуникационни компании, обединени около идеята за свободен отворен стандарт при разработката на мобилни телефони. Първия смартфон G1 на T-Mobile е представен през 2008г.

7. Mac OS Х и големите котки
Буквата „Х” в името на операционната система всъщност идва от римската цифра за 10, тъй като тази версия е десетата по ред в историята на Mac. Доколкото до големите котки, не е ясно защо Apple са решили да именуват всички нейни обновления с видове от тяхното семейство. Засега са представени Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard и Lion.

8. Red Hat Linux
Основателят на компанията Боб Янг споделя няколко източника за нейното наименование. Първо, червеното е символ на свободата и предизвикателство за властите в историята на американския Запад. Второ, съоснователят Марк Юуинг е носил червената шапка на дядо си в колежа, където се е славел със завидни познания в областта на технологиите- имащите проблем с компютъра търсили човека с червената шапка. Трето, проектите на Янг са били кръщавани Red Hat 1, Red Hat 2 и т.н.