Български именник

Св. Григорий, еп. Неокесарийски, чудотворец - 17 Ноември


Св. Григорий, епископ Неокесарийски, чудотворец обикнал молитвата и пустинния живот. Християните усърдно се молили да им стане епископ и Господ изпълнил желанието им. Той станал епископ в Неокесария. В началото имало само 17 християни, а преди да умре разбрал, че в града са останали само 17 езичници. Починал през 265 г. Смята се, че блажената кончина на св. Григорий Неокесарийски била между 266 и 270 година. Той заедно с брат си Атинодор, епископ на Понт присъствал на Антиохийския събор против Павел Самосатски през 264 г. На св. Григорий Неокесарийски принадлежат "Каноническо послание" (по повод нападението на Понт и на цяла Мала Азия от борейците и готите) и "Похвално слово за Ориген". Мощите му първоначално били в създадения от него Неокесарийски храм. През 1587 г. главата на светеца била пренесена в Улисипон (Лисабон).

Световен ден на недоносените деца - 17 Ноември


На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. Целта е да се насочи общественото внимание към проблема с преждевременното раждане.

Световната статистика сочи, че едно на всеки 10 новородени се ражда недоносено. България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 17 %.

Сред проблемите у нас е и липсата на достатъчно персонал в неонатологичните отделения.