Български именник

Ден на българската дипломатическа служба - 19 Юли


19 юли се отбелязва като ден на българската дипломатическа служба, утвърден с резолюция на министъра на външните работи от 21 юли 1999 г. На тази дата през 1879 година е издаден указ на Княз Александър Първи, с който се назначават първите български дипломатически представители в чужбина.

Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович са изпратени да защитават българските интереси в Цариград, Букурещ и Белград. В периода от 1879 до 2003 година българските дипломати научават тънкостите на дипломацията предимно в чужди дипломатически школи.

През септември 2003 година с постановление на Министерски съвет е създаден Дипломатическият институт към министъра на външните работи. Създаването на българска дипломатическа школа цели въвеждането на стандарти в дипломатическата професия, по които да бъдат подготвяни служителите на българската дипломатическа мисия.

Освен обучителна структура за действащи и начинаещи дипломати, институтът е и център за стратегически изследвания в областта на международните отношения, като по този начин подпомага българските държавни институции.