Български именник

Неделя на всички български светии - 21 Юни

Имен ден: Асен, Аспарух, Крум, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар


Неделя след Петдесетница – на Всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци от Св. Гора Преп. Давид Солунски.

Международен ден на йогата - 21 Юни


На 21 юни светът отбелязва много специална дата - Международния ден на йога, който ден признава значението на тази древна физическа, умствена и духовна практика. Избраната дата има за цел да привлече вниманието на обществеността към значими социални явления, а в случая - към ползите от йога за цялостното здраве и благополучие.

Тези ползи могат да се отразят на качеството на живота на хората и да им помогнат да се чувстват по-здрави и щастливи.

Древната практика на йога има богата история и еволюция, която датира от древна Индия. Йога произхожда от Индия преди повече от 5000 години и оттогава се развива чрез различни школи и практики. Думата йога произлиза от санскритската дума „yuj“, която означава впрягам или обединявам, и подчертава връзката между ума, тялото и духа. Практиката на йога първоначално е била разработена като средство за постигане на духовно просветление, но оттогава се е развила, за да обхване и ползи за физическото и психическото здраве. Днес йога е призната за значим социален феномен и ползите от нея се отбелязват на Международния ден на йога, който се отбелязва ежегодно на 21 юни.

Еволюцията на йога е оформена от различни школи и практики, всяка със свой уникален подход и акцент. Някои от най-ранните форми на йога включват Хатха йога, която се фокусира върху физически пози и дихателни техники, и Раджа йога, която набляга на медитацията и самодисциплината.

Интегрирането на йога в съвременните здравни и уелнес практики доведе до нарастване на нейната популярност в световен мащаб. Днес йога се практикува от милиони хора по света и е призната за изкуство на баланса, което обхваща тялото, ума и душата. Тя не е просто физическа активност, а пътят, по който откриваме вътрешния си потенциал и постигаме хармония във всички аспекти на живота. Йогата е начин на живот, който ни наставлява да бъдем присъствени, осъзнати и благодарни за всеки миг.

Международен ден на музиката - 21 Юни


Празникът е започнал да се отбелязва през от 1974 година - по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и се е развил изключително в международен план за последните години.

Идеята за това е на Джак Ланг, от времето, когато заема поста министър на културата. Той едва ли е предполагал, че предложението му по-късно ще вдъхнови още 120 държави по света да организират такъв празник.


Днес Денят на музиката се отбелязва в над 120 страни.