Български именник

Празници и имени дни през Септември 2023

С този празник започва есенната оран; светецът се смята за покровител на орачите, затова го наричат „Симеон Орачо”, „Симеон Стълпник”, а денят му — „стопанската Нова година”. Симеоновден ... още за празника »

На 3 септември се отбелязва Международният ден на лешоядите. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите ... още за празника »

На 4 септември над 20 европейски страни (България, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, ... още за празника »

05 Септември - Св. прор. Захария и праведна Елисавета

Имен ден: Бетина, Елза, Елисавета, Захари, Захарий, Захаринка, Изабела, Светлозар

още за празника »

На този ден се осъществява Съединението на Княжество България с т.нар. Източна Румелия. На този ден въстаническите отряди и войската помитат с един замах онова, което беше сътворено ... още за празника »

Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда ... още за празника »

14 Септември - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен (Кръстовден)

Имен ден: Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Ставри

Православната християнска църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. След страданията и разпятието на Спасителя ... още за празника »

16 Септември - Света Людмила Чешка

Имен ден: Людмил, Людмила

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава "любим на народа" или "който обича хората") Людмил. Поздрави ги с картичка! ... още за празника »

Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Св. мчца Теодотия. Св. Нил Египетски. Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, ... още за празника »

На този ден през 1908 г. при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” и на старопрестолния Царевец е обявена независимостта ... още за празника »

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки. Изобретението се смята ... още за празника »

Преподобна Евфросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец още за празника »