Български именник

Празници и имени дни през Септември 2024

С този празник започва есенната оран; светецът се смята за покровител на орачите, затова го наричат „Симеон Орачо”, „Симеон Стълпник”, а денят му — „стопанската Нова година”. Симеоновден ... още за празника »

На 3 септември се отбелязва Международният ден на лешоядите. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите ... още за празника »

На 4 септември над 20 европейски страни (България, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, ... още за празника »

05 Септември - Св. прор. Захария и праведна Елисавета

Имен ден: Бетина, Елза, Елисавета, Захари, Захарий, Захаринка, Изабела, Светлозар

още за празника »

На този ден се осъществява Съединението на Княжество България с т.нар. Източна Румелия. На този ден въстаническите отряди и войската помитат с един замах онова, което беше сътворено ... още за празника »

Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда ... още за празника »

14 Септември - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен (Кръстовден)

Имен ден: Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Ставри

Православната християнска църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. След страданията и разпятието на Спасителя ... още за празника »

16 Септември - Света Людмила Чешка

Имен ден: Людмил, Людмила

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава "любим на народа" или "който обича хората") Людмил. Поздрави ги с картичка! ... още за празника »

Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Св. мчца Теодотия. Св. Нил Египетски. Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, ... още за празника »

На този ден през 1908 г. при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” и на старопрестолния Царевец е обявена независимостта ... още за празника »

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки. Изобретението се смята ... още за празника »

Преподобна Евфросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец още за празника »

Световният ден на туризма се отбелязва се от 1980 г. по повод приемането на устава на Световната организация по туризъм. По данни на Световната организация по туризъм, през последните ... още за празника »

По целия свят 28 септември се отбелязва като Международен ден на правото да знам от 2002 г. Идеята е, с различни събития да се напомни, че правото да знам е основополагаща демократична ... още за празника »

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата ... още за празника »

Международният ден на преводача се отбелязва от 1991 г. насам на 30 септември по решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ). На тази дата се почита паметта на ... още за празника »