Български именник

Раяна - значение, произход и имен ден

Раяна - женски пол

В българският език името Раяна е получено от корена "РАД" (който радва), видоизменено на "РАЙ", производно на имената Рада, Радка, Райна, Рая, Раян, Райчо. В книгата "Имената на българите" - от Недялка Иванова и Пенка Радева е описано като пожелателно име за добруване и радост. Празнува имен ден на 8 ноември Архангеловден.

Произход на името (междукултурен произход - арабски, персийски (тюркски), мюсюлмански, ирландски, английски, старославянски). Името Райън (Раяна, Раяна) е често използвано както сред мъжете, така и сред жените. Момиче на име Раяна е надарено със силна воля, има смелост и не е лишено от амбиция. Нейното самочувствие е подкрепено от вътрешна енергия и желание за действие.

ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО РАЯНА

Името „Раяна“ се счита за мултикултурно име, тъй като може да се намери както сред мюсюлманите, така и сред европейците (англичани и ирландци). Има различни версии на тълкуването на това име:

• От шотландски (келтски) думата „raỹ’ana“ означава „вода“, „поток“
• Арабите имат мъжко име „Раян“, което по-късно се трансформира в женско - „Раяна“. На арабски „rayana” (ريانة) означава „красива“, „плодовита”.
• На тюркски език “raīana” означава „плодовита”, „пълноценна“, „хармонична” и „развита”.
• На персийски името Раяна означава "мъдра", "интелигентна" или "мислителка"
• А на ирландски терминът „раян“ се използва за наричане на крале и принцове, което означава „кралски“, „благороден“. Ето защо Раяна означава принцеса на ирландски. Във Великобритания и Ирландия мъжката форма на името „Райън“ беше доста разпространена сред владетелите. Високопоставени служители кръстиха дъщерите си с женската версия – Раяна.

Значението на името Раяна обещава на нареченото от него момиче много интересни и в същото време важни качества. Сред огромния им брой са спокойствие, уравновесеност, отговорност, оптимистичен поглед върху живота, лидерство, благоразумие, мечтателност и справедливост. Особено впечатление прави желанието за помощ на хората и добронамереността, които се проявяват още в много ранна детска възраст. Раяна обикновено е момиче с високи морални принципи, опитващо се да се държи по такъв начин, че никой никога да не може да я обвини за лошо поведение. Момичетата, наречени с това име, са усърдни, умни и талантливи в по-голямата си част, дружелюбни, щедри, с добро въображение и отлично чувство за хумор. Разбира се, много черти могат да се променят в зависимост не само от значението на името на жената, но и от възпитанието, включително чертите, споменати по-горе, но едно нещо определено не може да бъде отнето на Раяна - тя никога няма да постъпи лошо или несправедливо спрямо никой човек . Добродетели и положителни черти: позитивност, оптимизъм, благоразумие, доброта и добронамереност, желание за помощ, чувствителност и чувственост, щедрост, трудолюбие и решителност. А момичето, наречено с това име, е много предано.

ХАРАКТЕР НА ИМЕТО РАЯНА

Раяна е светло и весело момиченце, пълно с енергия и разнообразни идеи. В детството тя може да покаже независим характер, упоритост и безразсъдство. Не трябва да се нарушава, а да се обясняват правилата и да се учи да се съобразява. Раяна просто има твърде много енергия, тя активно защитава мнението си не за да дразни възрастните, а за да разбере себе си.

Докато расте Раяна се научава да се контролира. В училището може да бъде една от най-добрите, ако не в академичните среди, то в социалния живот и състезанията със сигурност. Тя обича да бъде първа, проявява лидерски качества, бърз ум и забележителна проницателност. Момичето има много приятели, а любимите й приятели от училище могат да станат истински, верни приятели в живота. Раяна има силно развито чувство за общност и благородство. Някои се опитват да се възползват от приятелството й, но животът ще научи Раяна да разпознава такива „прилепници“.

Раяна обича творчеството, особено пеенето и танците. Едно момиче, като правило, има много таланти. И нейната енергия е достатъчна за трима, за да реализира всичките си планове, просто трябва да шлифова този диамант. За Раяна е трудно да избере професия, защото тя може да има много хобита и таланти. Ако не може да си намери творческа работа, хобито ще й помогне.
Връзките са сложна тема за Раяна. Нейната почти мъжка активност, прямота и самодостатъчност й пречат да приеме мъж за лидер. Дори когато е омъжена, Раяна успява да командва, да диктува условията си и да спори със съпруга си. Но ако в къщата има любов, тогава един мъдър и любящ съпруг ще приеме тази упоритост, знаейки, че вътрешно Раяна го обича и цени, тъй като тя е направила своя избор.

ЧИСЛОТО НА ИМЕТО РАЯНА

Числото на името Раяна според нумерологията е 5. Самото число 5 е олицетворение на щастието, властта и уважението. Това са умерено строги момичета, уважавани в обществото. Те са склонни да бъдат привлечени от всичко необятно, те са склонни да жадуват за власт и материално благополучие. Тези жени, са обречени да станат щастливи и успешни в живота. Такава е съдбата на всички хора, защитени от това число. Въпреки че, разбира се, всичко това е само теория... Раяна, като жена, защитена от числото 5, е склонна да търси приключения, да пътува и просто да живее възможно най-активен живот. Тези дами не знаят как да седят на едно място, те не са създадени за постоянство и неподвижно съществуване, те са мобилни и много амбициозни. Петиците често стават отлични лидери, шефове и ръководители. Активност, изобретателност, отлично въображение, способност за бързо вземане на съдбоносни решения, решителност и прогресивност - това са основните черти на хората номер 5, както и на жените с име Раяна. Скука, седене, липса на перспектива за бъдещето и паразитизъм - всичко това не е за тези хора. Формула за изчисляване на числото на името Раяна: P (9) + A (1) + I (6) + N (6) + A (1) = 23 = 2 + 3 = 5

СИМВОЛИКА НА ИМЕТО РАЯНА

Това е много силно име. Ра, идва от Амон Ра, богът на Слънцето Ян, енергията Ян, енергията на Слънцето
Самото име говори за много силно развито его ако се роди и в огнен знак.

Р символизира решителност, висока работоспособност, умение правилно да се анализира ситуацията. Много често човекът с тази буква в името може да бъде рязък и невъздържан в изказванията си. Трудно му е да се изкачва по служебната стълба и затова той понякога търси възможност да се реализира чрез свободно творчество. Това е широка натура, но непредсказуема в порива на емоциите. „Р” е рязък звук, на чувствителните хора той може да се стори неприятен.

А символизира старт, начало в най-широкия смисъл, а също обновление, възраждане. Съчетава се добре с другите звукове, не създава затруднения при произнасянето. Звукът “А” в името на човека му внушава бодрост, придава му сили за борба с трудностите.

Я символизира чувство за превъзходство, говори за самовлюбеност, стремеж да се завоюва всеобща любов, уважение и признание. Носителите му често дразнят околните с прекомерните си амбиции. Въпреки това „Я” се асоциира приятно с „галените” форми на имената и като цяло въздейства на слуха положително.

Н означава протест, вътрешна нагласа да не приема всичко случващо се безкритично, умение да „филтрира” получената информация, да отхвърля второстепенното и да оставя главното. „Н” говори за голяма трудоспособност и едновременно с това за отвращение към безполезната работа. Този звук не дразни околните, но с такъв човек ще се наложи дълго да се дискутира на всяка една тема. Такива хора винаги имат свое мнение и умеят да го отстояват.