Български именник

Покров на Пресвета Богородица - 01 Октомври


В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възниквнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.). В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911).

Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.

Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.

В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.

Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:

— Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?

Епифаний отговорил:

— Виждам, отче свети, и се ужасявам!

Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.

По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".

Международен ден на възрастните хора - 01 Октомври


1 октомври е Международният ден на възрастните хора. Датата е официално определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. На този ден отдаваме необходимото уважение към хората от третата възраст и на това, което те са направили за обществото ни.

Денят има за цел да повиши осведомеността относно проблемите, засягащи възрастните хора, а също така е ден, в който да оценим приноса им към обществото.

Темата на 2018 г. на Международния ден на ООН за възрастните хора е "Празник на по-стария шампион по правата на човека". Виждаме и чуваме за нарушения на правата на човека по целия свят - например нарастващият брой бежанци, влиянието на изменението на климата и атаките срещу журналистите. Уязвимите групи като деца и възрастни хора също не са пощадени. Доклад на ООН за 2011 г. гласи, че по света възрастните хора са изложени на риск от бедност, дискриминация и насилие и че обикновено нямат услуги и мерки, предназначени за тях. Това от своя страна може да повлияе на психическото състояние на възрастните хора, като самоуважение и качество на живот.

През 2017 г. е изчислено, че в света има около 962 милиона души на възраст над 60 години, обхващащи 13% от световното население. Според изчисленията около 2050, 2 милиарда души (над 20% от световното население) ще бъдат на 60 или повече години. Освен това броят на възрастните хора ще бъде най-големият и най-бързорастящ в развиващите се страни - Азия и Африка.

Населението в България масово застарява, раждаемостта намалява, а селата се обезлюдяват. По данни на „Евростат”, броят на възрастните хора у нас е 4,7%. За сравнение, през 2006г. те са били едва 3,4 на сто.

Имайки предвид това, се изисква да се обърне по-голямо внимание на конкретните нужди и предизвикателства, пред които са изправени хората от третата възраст. Всяко човешко същество желае любов и обич, а по-възрастните хора не правят изключение. Голяма част от тези хора живеят в самота, бедност и болести. За един възрастен човек са от изключителна важност домашният уют и медицинската грижа. Но той има нужда и от добра дума, от любов, от нечия история, от искрена усмивка.

Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега е нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. На всички баби и дядовци ние трябва да отдадем необходимото уважение, любов и грижа.