Български именник

Св. прор. Иеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара - 01 Май

Имен ден: Тамара


Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

Ден на труда и на международната работническа солидарност - 01 Май


На 1-ви май 1886 година американските работници организирали стачка с изисквания за 8-часов работен ден. Стачката и придружаващата демонстрация завърши с ожесточени сблъсъци с полицията.

През юли 1889 г. Парижкия конгрес на II International, в памет за демонстрацията на работници в Чикаго, прие решинието за провеждане на 1 май ежегодишни демонстрации. За първи път Денят на труда и на международната работническа солидарност се е празнувал през 1890 г. в Австро-Унгария, Белгия, Дания, Германия, Испания, Италия, САЩ, Норвегия, Швеция и някои други страни.

Дълго време Първи май е бил символ на революцията, на непримирима борба. Този празник се чества в 66 страни по света.

Денят на труда се празнува със събирането на хората под знамената на синдикатите, както и по инициативата на социалистическа партия. Организират се фолклорни фестивали, профсъюзни митинги и много други мероприятия и шествия.