Български именник

Ден на българския спорт - 17 Май


На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.

За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина.

Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски - 17 Май


Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови и сродник на ап. Павел. Андроник благовествувал в разни страни и бил епископ в Панония. Той приел мъченическа смърт и неговите мощи, също както и мощите на света Юния, били по-късно намерени в гр. Евгения (Византия)

Международен ден на предизвикателството - 17 Май


Световният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти.

Световен ден за борба с хипертонията - 17 Май


Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията - високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването. Денят е глобална инициатива на Световната лига по хипертония (WHL), съставена от 85 дружества за хипертония и лиги от цял ​​свят и Международната асоциация по хипертония (ISH).