Български именник

Преподобни Теодор Освещени - 16 Май


Преподобни Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава"

Теодор, наричан Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Великият подвижник го приел в Тавена, като видял в него, въпреки младостта му истинско призвание към монашески живот. След смъртта на своя учител Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Починал е през 360 г.

Международен ден на светлината - 16 Май


Международният ден на светлината се отбелязва на 16 май от 2018 година, с резолюция на Генералната конференция на Организацията за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Париж. Идеята е да се подчертае ролята на светлината в живота на хората в области като науката, културата и изкуството, образованието, медицината, комуникациите, енергетиката и др. Денят се отбелязва във връзка с годишнина от демонстрацията /16 май 1960 г./ на първия в света лазер от американския физик Теодор Майман.

Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето.

Светлината е ключов инструмент за създаване на иновации и технологии в медицинските изделия, високоскоростен интернет, енергийно ефективно осветление, сензори с висока чувствителност, спестяване на онлайн данни, опазване на културното наследство, възобновяема енергия и много други.

Традиционно, програмата на Международният ден на светлината – 16 май, включва различни събития в много области – от астрономията, оптиката и фотониката до съвременните технологии за осветление и въздействието на светлината върху хората, животните и растенията.