Български именник

Св свщмчк Доротей. Преп. Петър - 05 Юни

Имен ден: Доротей, Доротея


Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата си и обърнал към Христа мнозина езичници.

При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа смърт в 361 г. в Одесос (сегашна Варна). На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови ученици.

Свети Дух - 05 Юни


Свети ДухДнес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели.

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Световен ден на околната среда - 05 Юни


Световният ден на околната среда е специален ден, посветен на подчертаването на важността на опазването на нашата планета и стимулирането на устойчиви практики за опазване на околната среда. Този ден се отбелязва на 5-ти юни всяка година и е организиран от Организацията на обединените нации (ООН).

Създаването на Световния ден на околната среда е идея на ООН и е първоначално проведен през 1974 година. Той е признат като най-голямото глобално събитие свързано с околната среда и се организира с цел да подобри осведомеността и включването на хората във въпросите свързани с нея.

Всяка година на 5-ти юни се организират редица събития и инициативи по цял свят. Те включват образователни програми, семинари, конференции, публични изявления и акции за почистване на околната среда. Множество организации, правителства, училища и обществени групи се включват в тези инициативи, за да привлекат вниманието към проблемите на околната среда и да предложат решения за тях.

Идеологията зад Световния ден на околната среда е да подчертае, че всеки един от нас може да играе важна роля в опазването на планетата. Той ни напомня за връзката между нашата благоденствие и здравето на околната среда и призовава към действия за опазване на природата. Главната идея е да повишим осведомеността и да внедрим устойчиви практики в нашия ежедневен живот, като например намаляване на емисиите на парникови газове, опазване на водните ресурси, рециклиране и запазване на биоразнообразието.

Има и няколко интересни факта, свързани с Световния ден на околната среда. Например, Световният ден на околната среда се празнува в над 100 държави по света и привлича голям брой участници и поддръжници от различни сектори на обществото. Освен това, на този ден през 2016 година, Парижкият договор за борба с изменението на климата беше одобрен от достатъчно много държави, което го превърна в правно обвързващ документ.

Световният ден на околната среда ни приканва да помислим за влиянието, което оказваме върху планетата и да предприемем конкретни стъпки за опазване на околната среда. Той ни подсказва, че всеки от нас има възможност и отговорност да бъде екологично осведомен и да допринесе за създаването на по-устойчиво и здравословно бъдеще за всички нас и за бъдещите поколения.