Български именник

Неделя на всички български светии - 18 Юни

Имен ден: Асен, Аспарух, Крум, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар


Неделя след Петдесетница – на Всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци от Св. Гора Преп. Давид Солунски.

Преподобни Паисий Хилендарски - 18 Юни


Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. в Банско. Вероятно има бурна житейска съдба преди замонашването си. Биографичните данни са оскъдни и се узнават единствено от предговора на неговата забележителна"История славяноболгарская", написана през 1762 г. Умира през 1773г. Написвайки историята, Паисий с непознат дотогава патос призовава към национално свестяване и национално самочувствие.

Родоначалник на българската историография и на Българското взраждане.

Международен ден на филателията - 18 Юни


На 18 юни през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Филателията като колекционерска страст възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на пощенските марки през 1840 година.

Някои автори смятат, че първият филателист се появил още в деня на пускането на първите в света пощенски марки. Известно е, че на 6 май 1840 г. Лондонската адвокатска кантора "Оливерсън, Денби и Леви" (Oliverson, Denby and Lavie) изпратили в Шотландия писмо с документи, което било облепено с десет неразрязани марки от т.н. "Черно пени". През 1992 г. на аукцион в Цюрих този плик бил продаден за 690 хиляди франка.

Първите български пощенски марки са пуснати в обръщение на 1 май 1879 година.