Български именник

Световен ден на риболова - 27 Юни


Празникът се отбелязва от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г.

Риболовът е лов на риба, който може да бъде както промишлен (когато рибата се лови в големи количества), така и спортен (за лично удоволствие, което включва понякога уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата).

Промишлен риболов

Промишленият включва използване на кораби снабдени със специални риболовни приспособления - най-често различни видове мрежи. Към него спада и разполагането на постоянни мрежи във водата (наричани таляни/даляни, когато са в морето).

Спортен риболов

Спортният риболов се поделя основно на подводен (често с използване на харпун и подводна екипировка) и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен (обикновено става дума за улов на шаран, речен кефал, бяла риба, щука, сом, мряна, уклей, пъстърва).Съществува и подледен спортен риболов,при който обект на улова са предимно:костур,червеноперка,щука,бяла риба,пъстърва

При спортния риболов се използват комплект риболовни принадлежности (такъм от турк. takım - съвкупност,комплект):риболовен прът тип:телескоп без водачи,телескоп с водачи тип: мач, болонезе, спининг, фидер, макара, плувка, тежест, звънче (шпионка), риболовно влакно (корда), кука, повод, вирбел, блесна и други.

Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. Онези, които споделят тази страст имат възможността да празнуват своя празник само няколко седмици след като уловът е разрешен официално.