Български именник

Празници и имени дни през Август 2019

Денят на градинаря в България се чества на 1 август. Празникът "Ден на градинаря" започва да се празнува отново през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и ... още за празника »

01 Август - Св. 7 мчци братята Макавеи, Св. Соломония

Имен ден: Макавей, Здравко, Здравка

Празникът е посветен на християнските светци мъченици. В народна среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни. Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията ... още за празника »

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване ... още за празника »

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. На Преображение Господне по стара традиция се извършва освещаване и благославяне ... още за празника »

На 7 август Църквата почита свети преподобномъченик Дометий и свети Наркис, патриарх Йерусалимски. Свети Дометий се родил в Персия като езичник във времето на Константин Велики. ... още за празника »

8 август е Международният ден на котките. Опитомяването им започва преди 8 000 години, като те са едни от най-умните животни и според специалистите възприемат човешките чувства и ... още за празника »

Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгите са нашият маршрут към непознати земи и вълнуващи емоции, към ... още за празника »

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло ... още за празника »

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без боязън служил на Бога. По това време било строго неразрешено на християните да държат в къщи свещени ... още за празника »

Международният ден на младежта се отбелязва за първи път на 12 август 2000 година. Обявен е с резолюция на Генералната асамблея на ООН на 17 декември 1999 г. по предложение на Всемирната ... още за празника »

На 13 август е Международният ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ... още за празника »

15 Август - Успение на Пресвета Богородица

Имен ден: Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава

15 август (28 август ст. стил) - Разрешава се риба Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на ... още за празника »

На 16 август се празнува Световният ден на думите „Обичам те“. Идеята е на Харълд Бекър, а първото отбелязване на деня е било през 2004 година. На 16 август не пропускайте да кажете ... още за празника »

Цар Фердинанд определя 18 август за Ден на миньора по предложение на пернишките въглекопачи. В деня на успението на Св. Иван Рилски се отдава почит и уважение към труда на миньорите, ... още за празника »

Свети преподобни Иван (Йоан) Рилски Чудотворец е български духовник, най-великият български светец и отшелник, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – ... още за празника »

18 август по света се отбелязва като Международен ден на морските фарове. Отбелязва се за първи път в Шотландия през 1994 г. 20 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят ... още за празника »

През 2009 г. Общото събрание на Организацията на обединените нации обявява 19 август за Световен хуманитарен ден. На 19 август изразяваме признателност към хуманитарните работници ... още за празника »

На 19 август 1839 г. фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства. Тогава е направено официално представяне на фотографския процес от френския изобретател ... още за празника »

20 август е световен ден на комара. На този ден светът почита британския лекар сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което полага основите за борба ... още за празника »

На Международния ден за възпоменание на жертвите на насилие, основано на вероизповедание или религиозни убеждения, отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, които са обект ... още за празника »

На 23 август отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана. Денят е избран по повод на въстанието на робите в Санто Доминго на 22-23 август 1791 ... още за празника »

26 Август - Св. мчци Адриан и Наталия

Имен ден: Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа

На 26 август почитаме паметта на св. мчци Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните. Веднъж Адриан присъствал ... още за празника »

Житие на св. преподобни Мойсей Мурин Животът на преподобни Мойсей Мурин (египтянин), който отначало бил разбойник, а после просиял с добродетели в Скитската пустиня (Египет), ни ... още за празника »

Празникът е известен още като „Обсечене”. Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден ... още за празника »

30 Август - Свети Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски

Имен ден: Алеко, Александър, Александра, Александрина

Свети Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски. Пренасяне честните мощи на св. Александър. На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името Александър (означава ... още за празника »

На 30 август светът отбелязва Международния ден на безследно изчезналите. Той се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали ... още за празника »

Св. свщмчк Киприан Картагенски. Св. Генадий Константинополски Полагането на честния пояс на Пресвета Богородица Полагането на честния пояс на Пресвета Богородица Освен дрехата на ... още за празника »